IBM OS/MVS

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

OS/MVS var det mest anvendte operativsystem på IBM mainframes - System/370 og System/390. Det blev leveret i flere udgaver efterhånden som hardwaren blev bedre.

OS/MVS Multiple Virtual Storage

Maskinernes processorkapacitet er vokset og tilsvarende gælder størrelsen på det teknisk mulige interne lager, hvor det drejer sig om hvor høje lageradresser systemet kan adressere. På dette tidspunkt kan systemerne maksimalt adresser op til 16 MB med en 24-bits adressering. I et MVS system, får hvert program tildelt et virtuelt lager på 16 MB i modsætning til tidligere, hvor programmerne skulle deles om ét fælles adresserum. Hvert program kører nu i sit eget virtuelle ’address space’, som af systemet administreres i 4K enheder, der ligger med de mest aktive dele af programmet i det interne lager (central storage) og resten på disk (auxiliary storage).

OS/MVS SE Multiple Virtual Storage – System Extension

Kapaciteterne øges i takt med behovet for plads til de større og større programmer, primært on-line systemerne – samt for det voksende behov for afvikling af batchprogrammer sideløbende med. De 16 MB bliver efterhånden en snærende begrænsning så IBM udvider det virtuelle lager – ikke til 32 MB – men til 2 x 16 MB da man fortsat kun har 24 bit til rådighed for adressering. Med en ekstra lille bit kan man nu adressere 16 MB ’i stueetagen eller på 1. sal’.

OS/MVS SP Multiple Virtual Storage - System Product

(Afventer beskrivelse)

OS/MVS XA Extended Adressing

Nu sker der noget, for operativsystemets adressering er udvidet fra 24-bit til 32-bit adressering hvilket betyder at der kan adressere op til 2 GB. Den udvidede adressering kommer nu også programmerne til gode. Og igen er det typisk on-line systemerne der vokser og har behov for pladsen. MVS/XA kører typisk på maskiner med flere processorer, f.eks. IBM 3031 med 2 processorer eller 2 x 3081 = 3084 med 4 processorer. Antallet af initiatorer vokser og flere programmer afvikles samtidig.

OS/MVS ESA Enterprise System Architecture

IBM lancerer fortsat nye maskiner fra System/370 over 309x-serien til 3090 og z-serie maskiner. Med udgaverne ESA370 og ESA390 indikerer IBM at systemer skal arbejde samme i klynger – i samarbejdende komplekser. Antallet af fysiske processorer er vokset, der er kommet et væsentligt større antal kanaler til input/output enheder og kommunikation mellem de enkelte maskinkomplekser, ligesom hastighederne er vokset markant. Det er blevet muligt at køre flere forskellige operativsystemer i samme maskine ved at opdele maskinen i logiske partitioner (LPAR’s) og fordele processorkraften fra de mange fysiske processorer til den enkelte LPAR via et antal logiske processorer. I hver LPAR kører så et enkelt operativsystem med sine on-line og batch-programmer som tidligere – men helt ’uvidende’ og uafhængig af de mange andre aktiviteter i komplekset.

OS/390 Multiple Virtual Storage – I forb, med maskinserien S/390

(Afventer beskrivelse)

z/OS Multiple Virtual Storage – I forb, med z.-serie maskinerne

(Afventer beskrivelse)