IBM Teknisk analyse & testprogrammel

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Det er naturligvis vigtigt at kunne følge med i den tekniske status, såvel på det centrale anlæg som på de mange ydre enheder. Er der så probblemer eller direkte fejl er det praktisk at råde over et eller flere testprogrammer der kan afsløre med om fejlen og dens oprindelse, og måske et vink om årsag og løsning.

Omkring IBM's mainnframes er basis datasættet SYS1.LOGREC og analyseprogrammet EREP. Til specifik test af båndstationer, typer 2420 og 3420 kan testprogrammet OLTEP anvendes.

EREP – Environmental Reporting Edit and Print

Fra IBM System/360 og frem til IBM’s z-serie med tilhørende operativsystemer har disse rapporteret problemer og fejl til et systemdatasæt: SYS1.LOGREC, hvorfra man efterfølgende kan trække informationer ud i redigeret form – og printe dem.

Informationerne er primært til brug for teknikerne; i ’gamle dage’ – i 60’erne og 70’erne – havde de store og største IBM installationer en fast teknikerstab (on-site) med eget kontor i virksomheden og kunne derfor på daglig basis læse registreringerne i fejlloggen.

Programmet til at hente informationer ud af SYS1.LOGREC hedder efter bedste IBM navngivning IFCEREP1. (Bemærk prefixet IFC)

*Bonus information om IBM Message Codes
IBM benytter typisk de første 3 karakterer – her IFC – til at identificere det hovedmodul i operativsystemet eller det program som meddelelser, registreringer osv. stammer fra, her: ”IFCDIP00 service aid for the logrec data set IFCEREP0 and IFCEREP1 service aids”.
F.eks. vil meddelelser om visse typer fejl komme ud på operatørernes konsoller med prefix’et  IFCxxx_, hvor den sidste karakter angiver alvorlighedsgrad: 
I – Information
A – Action, operatøren skal f.eks. montere et magnetbånd
E – Eventual action, båndet kan tages af båndstationen ved lejlighed
D - Deferred action – programmet afventer f.eks. et svar på et spørgsmål på konsollen
S – Servere Error, alvorlig fejl, operatøren skal gribe ind
W – Warning, wait, systemet standser og afventer operatør indgriben
Alvorligere fejlmeddelelser, som kunne have alvorlighedsgraden ”W”, vil typisk præsenteres med prefix’et: IGF – fra ” Dynamic device reconfiguration (DDR) Machine check handler (MCH)”

Om programmet IFCEREP1

IFCEREP1 (EREP)programmet kan køres når som helst og startes via JCL (Job Control Language) og med brug af de rette parametre til programmet kan man udtrække forskellig information om teknisk tilstand på diverse hardware enheder f.eks. diske og båndstationer fra datasættet SYS1.LOGREC.

//EREPRAPP JOB CLASS=A
//PGMKALD  EXEC PGM=IFCEREP1,PARM=’     ’
//...
//SYSIN DD *

Parametre til udstræk kan enten angives i PARM= feltet eller lægges ind via et //SYSIN DD * statemente, som tilsvarende anvendes i andre standard utility programmer.

Eksempelvis kan man aflæse hvor mange gange en læse/skrive-operation blev gentaget på en disk, om fejlene er temporære eller permanente osv.

Omkring båndstationer kan tilsvarende udlæses med speciel interesse omkring fejl på specifikke magnetbånd og dermed deres kvalitet, tør vi lade dem forblive i produktionen eller skal de udskiftes ved første mulige lejlighed. Et bånd kan ikke umiddelbart tages ud at produktionen da de rummer aktuelle data; man må vente til det ’vender tilbage’ i den angivne cyclus for datasættet på båndet.

Udtrækket fra SYS1.LOGREC er ikke mere kryptisk end at det kan læses af systemprogrammører, driftsoperatører og ledelse, som måtte ønske løbende at følge op på system, maskiner og mediers velvære.

I vedhæftede EREP manual kan man læse mere om hvordan programmet styres.

EREP og Ledelsesrapporter

Alternative leverandører til IBM har udviklet forskelligt software for at kunne fremstille mere læsevenlige rapporter til ledelsen, f.eks. virksomheden ”Johnson Systems, Inc.” der i 1980 introducerede et system de kaldte ”ALARM” – Hardware Reliability Measurement System.

Interesserede kan læse ALARM-manualen under punktet: Diverse dokumentation

I virkeligheden var det nok de færreste ledelser der læste udtræk fra SYS1.LOGREC; det blev typisk overladt til leverandørernes teknikere, alternativ kikkede virksomhedens egne systemprogrammører periodisk på det.

OLTEP – Online Test Executive Program

Hvis en 2420 eller 3420 båndstation, eller tilsvarende båndstation fra en alternativ leverandør, opførte sig mærkeligt, kun en operatør eller tekniker starte testprogrammet: OLTEP direkte fra operatørkonsollen med angivelse af den specifikke unit (enhed).

OLTEP masserede’ herefter båndstationen grundigt.

Læse/skrive korte/lange blokke, forlæns/baglæns, spole frem/tilbage og udføre hvad en båndstation nu skal udføre for at afprøve funktionerne og forhåbentlig identificere fejlen – og finde frem til årsagen til fejlen.

Meddelelser fra OLTEP prefix’es: IFD – ”Online test executive program (OLTEP)”

I vedhæftede OLTEP manual kan man læse mere om hvordan programmet styres.

Diverse dokumentation

EREP manual (V3R5 pr. 2019)

OLTEP manual (pr. 1995)

ALARM manual (pr. 1980). Forklaringer og mange eksempler på rapporter mv. Noget tilsvarende vil kunne hentes ud af nutidens EREP / IFC-program.