Microsoft Windows

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Windows 1.04 - write programmet

Den 10. november 1983 annoncerede Microsoft formelt Microsoft Windows, et næste generations operativsystem, der ville give en grafisk brugergrænseflade (GUI) og et multitasking-miljø til IBM PC computere. Det blev lovet at det ville være ude på hylderne i butikkerne i april 1984. Det er muligt, at Bill Gates havde hørt om den fremtidige Apple Macintosh på det tidspunkt og besluttet ikke at være koblet af. Det er også muligt han fik ideen fra de andre grafiske - dyre - operativsystemer, der allerede eksisterede. Under alle omstændigheder kom Apple først med lanceringen den 22. januar 1984, mens Windows version 1.0 først udkom i november 1985 - halvandet år forsinket.

Version 1

Den første udgave var kraftigt begrænset af hardwarens muligheder på det tidspunkt. Den skulle køre på en IBM PC/XT med 4.77 MHz CPU. Grafikkortet kunne typisk klare 640×200 pixel med 16 farver. Derfor, når man startede et program op, så overtog det typisk hele skærmen - alternativt halvdelen eller en fjerdedel.

Version 2

Version 2.0 udkom 9. december 1987. Denne havde nu fået ikoner til at repræsentere programmer og filer, forbedret understøttelse af hardware med udvidet hukommelse og vinduer, der kunne overlappe hinanden.

Version 3

I 1990 lykkedes det endelig for Microsoft at lave en udgave af Windows der blev en succes. Version 3.0. Den blev meget hurtigt dominerende på IBM PC-platformen selv om GEM fra Digital Research havde eksisteret siden 1985.