Mogens Pelle

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Mindeord om Mogens Pelle 1945 - 2022

(Bragt i Datamuseum.dk's nyhedsbrev nr. 9, september 2022)

Den 26.august fik vi i foreningen den triste besked, at vort medlem Mogens Pelle var afgået ved døden i juli måned 2022. I denne anledning har Mikkel Mikjær Christensen skrevet følgende mindeord:

”Mogens Pelle, der voksede op i Esbjerg, flyttede til København i 1965 hvor han startede sit ingeniør studium, men stien til titlen var ikke lige. Mogens var en mand der altid havde gang i mange projekter, og under sin studietid begyndte han både at skrive for radioamatørbladet OZ og arbejdede i perioder som lysmester for cirkusrevyen. At Mogens skulle være forretningsmand havde altid ligget i kortene - således fungerede hans kollegieværelse hovedsageligt som lager for hans postordreforretning, hvor han solgte komponenter og printkort til de byggevejledninger, han lavede til både radioamatørbladet men også til bladet Populær Elektronik.

Men hvorfor læser du om ham her i Datahistorisk Forenings nyhedsbrev? Jo ser du - Mogens havde faktisk en ret stor finger med i spillet i det vi kunne kalde "begyndelsen af den danske mikrocomputer æra”. Udover at han, sammen med Børge Christensen, var med til at udbrede kendskabet til Comal, var han også ide mand og designer, eller "konstruktør" som han selv foretrak, bag danmarks første mikrocomputer - samt de efterfølgende danske succeshistorier Comet'en fra ICL og Butler'en fra Bogika Datasystemer.

Denne første maskine, som havde mange navne, men vist mest blev omtalt som "MPS Maskinen", startede som et byggeesæt i bladet "Håndbog for datamat amatører", der var et tillæg til Populær Elektronik. Første artikel udkom i november 1977, og de første printkort var i hænderne på de første "datamat amatører", som de blev kaldt af Børsen, allerede nogle måneder senere i 1978 og byggeriet kunne begynde.

Inspirationen til projektet fik Mogens Pelle fra den Amerikanske Mark 8 mikrocomputer, der netop blev udgivet som et byggesæt i 1973 af en studerende fra det tekniske universitetet i Virginia. Denne maskine var dog baseret på Intels 8008 processor. Imidlertid havde Mogens været så heldig at få fingrene i et par engineering samples af den nyligt udviklede Zilog Z80 processor samt en række tilhørende supportkredse, hvorfor Mogens valgte at basere sin maskine på denne arkitektur.

Børge Christensen opdagede Mogens Pelle’s projekt og søgte Sydjysk Universitetscenter om støtte til at købe en færdigbygget maskine, og det endte ud i et partnerskab mellem de to. Mogens’ maskine, som senere blev til Comet'en og Butler'en, blev skubbet ud i de danske skoler, sammen med Comal.

Samarbejdet mellem Mogens, ICL og HH Electronics endte dog ud i en bitter fejde, der resulterede i at ICL afsluttede samarbejdet med Mogens Pelle og fortsætte videreudviklingen af Comet’en uden ham – herefter udviklede Mogens sin egen efterfølger til Comet’en, som han kaldte Butler og solgte til de danske skoler sammen med Bogika Data Systemer A/S. Han indgik først partnerskab med dem, men overtog senere driften som direktør.

Under Mogens’ ledelse erobrede selskabet på kort tid 40 % af skole-markedet. Eventyret sluttede dog, ifølge Mogens selv, da Poul Schlüter regeringen smækkede kommunernes pengekasse i med et hult brag og alle kommunernes ordrer pludselig blev annulleret på stribe.

Herefter rejste Mogens fire år til Spanien, et land som han udviklede et kærlighedsforhold til, og hvor han efterfølgende tilbragte mange af sine vintre. Da han kom hjem igen, var han kortvarigt ansat som mellemleder på en dansk elektronik fabrik. Men han var kørt sur i erhvervslivet og brugte de sidste 20 år af sit arbejdsliv på at undervise i konstruktion af elektroniske kredsløb på HTX og universitets niveau.

I sin sidste tid var Mogens meget ængstelig for sit eftermæle - jeg husker en samtale vi havde om den danske IT historie, hvor han afbrød mig og listede Regnecentralen, Rovsing, DDE og ... ja ... så kan der vel for pokker også findes et lille hjørne til mig! Mogens var faktisk så bekymret for sit eftermæle, at han sikrede sig at hans kontingent til Datahistorisk Forening bliver forudbetalt de næste mange 100 år. Han har nemlig betænkt os med et ganske stort beløb i sit testamente.

Så kære Mogens, tusind tak for dit bidrag. Tusind tak for din hjælp med den kommende bog om ”Den danske Comet”. Vi skal nok sørge for, at du får din plads i historiebøgerne!”

Mikkel Mikjær Christensen