Monster (grafikprogram)

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Projektpræsentationen af Spreckelsens triumfbue i Paris blev udført med Monster på en Apple II

EDB-programmet Monster er et program til to- og tredimensionelt design. Det blev udviklet af arkitekten Per Jacobi og taget i anvendelse på NEUCC, det regionale edb-center under Danmarks Tekniske Højskole. Programmet sigtede i første omgang mod at give de arkitektstuderende ved Kunstakademiet muligheder for at udvikle, afprøve og gengive projekter og modeller. I 1976 blev programmet alment tilgængeligt på DTH og viste sig anvendeligt ikke blot for arkitekter, men også for kemikere, hydraulikere, geografer, vejingeniører m.fl.

Programmets navn, Monster, spiller på kombinationen MONo og STEReo og beskriver altså en af dets væsentlige egenskaber: det kan operere med både todimensionale og tredimensionale figurer.

Programmet blev oprindeligt skrevet i Fortran til IBM 7090. NEUCC ville gerne markere sig med grafisk databehandling og opstillede en grafisk terminal, en IBM 2250, med lyspen. Denne skærmtype var særdeles kostbar og blev taget ned igen efter to års prøvetid. Istedet kom der Tektronix terminaler. I udgangen af 70'erne blev Monster porteret til andre maskin-arkitekturer og installeret på en række EDB-centre. Bla. RECAU, Danmarks Geologiske Undersøgelser og på Danmarks Radio.

I begyndelsen af 80'erne havde mikrodatamater gennemgået en udvikling så de havde kapacitet til Monster. Programmet blev skrevet om i Pascal til Apple II og CP/M.

Brugen af Monster

Man tegner med Monster ved at definere individuelle elementer, som man derefter kombinerer, placerer, skalerer og drejer. Nedenstående eksempel definerer et hus med dør, vindue og to trekantede vinduer i taget.

(*-------*)
(* HUS *)
(*-------*)

  FIGUR  Start definition af figurer

  FIRKANT:= <0,0 1,0 1,1 0,1 0,0>;
  TREKANT:= <0,0 1,0 0.5,1 0,0>;

  HUS:= <FAKTOR(5,3):FIRKANT
      FAKTOR(1,2):FLYT(1):FIRKANT
      FLYT(3,1):FIRKANT
      FLYT(0,3):FAKTOR(5,2):FIRKANT
      FLYT(1,3.5):TREKANT
      FLYT(3,3.5):TREKANT
      FLYT(2,5):FIRKANT>;
  BILLED  Skift til billedefremstilling
  TEGN: HUS;  Tegn huset-definitionen


Monster-bogen.jpg

Bogen om Monster

Per Jacobi er arkitekt og var ophavsmanden bag det oprindelige Monsterprogram og hovedmanden bag bogen.

Ulrik Zimmermann er ingeniør og skrev en ny udgave af Monster i Pascal til mikrodatamater.

Merete Barker er en kunstmaler, som blev tilknyttet Datalogilaboratoriet på Arkitektskolens Institut for Byggeteknik i 1976. Hendes eksperimenter med grafisk databehandling var et pionerarbejde, og erfaringerne, som bl.a. var blevet udmøntet og videregivet i et kursus med Willy Ørskovs elever på Kunstakademiets Billedhuggerskole i efteråret 1981, blev opsummeret i Mikrodatamaten som tegneredskab : bogen om Monster, som hun skrev sammen med Per Jacobi og Ulrik Zimmermann i 1983.

ISBN: 87-418-5528-0


Kilder