Uniras A/S

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Logo

Uniras var et firma, som var startet i 1979. Det specialiserede sig i software til at lave grafisk fremvisning på en skærm fra data, først på hulkort - derefter magnetbånd. De første programmer blev brugt i søgningen efter olie og mineraler. Efter fem år eksporterede virksomheden programmer til virksomheder verden over, og omsætningen var på 100 mio. kr. I 1986 var der 133 ansatte på verdensplan, salgskontorer i Paris, London, München, Boston, Chicago, Dallas, Los Angeles og San José + agenter i Fjernøsten, Japan, Kina og mere.

Stifterne

Dette var en dansk-svensk alliance. Danskeren, Jan Gunder Knudsen (MSC ingeniør, med speciale i silikatkemi, datalogi) fik ideen, da han arbejdede på sin ph.d.-grad på Institutet for Matematisk Statistik og Driftsforskning på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han forsøgte at hjælpe geologer med at finde mineralforekomster – sølv, molybdæn, bly, kobber – i Jameson Land ved Scoresby Sund i Østgrønland, hvor Jan tilbragte sommeren 75 for at studere, hvordan geologer fra hele verden arbejder, og indsamlede deres data fra fysisk sedimentvask.

Den første idé var at bruge avancerede statistiske metoder, men han indså hurtigt, at det ikke var den måde geologer arbejder og tænker på. De tænker i kortlægning med farver for at angive interesseområder. Så han indså, at det var vigtigt at finde en måde at overføre deres dataresultater til kort, som de ville forstå. Han søgte over hele verden, inklusive USA, for at finde nogen, der kunne gøre det, og fandt ud af, at i Sverige, Lunds universitet, var de i stand til at gøre dette. Sådan mødte han sin forretningspartner Mikael Jern.

På Lund universitet var der en universitetsprofessor Hertz (barnebarn af den Hertz, vi kender fra Hertz-målingen for elektriske apparater) – Prof. Hertz havde opfundet Inkjet farveplotteren - der ved hjælp af farvestråler (gul, blå og rød) kunne lave billeder. Blækstrålerne skal styres, og Mikael Jern fandt en metode til at styre dem med en computer. (Plotterens "forfader" var blækstrålesystemet til elektrokardiogrammer brugt siden 30'erne)

Opfindelsen

I 70'erne var brugen af ​​computere til grafik lige begyndt, men det var vektor-grafik – (det grundlæggende i CAD-systemer). Det, der var så unikt ved Uniras-opfindelsen, var, at de kunne behandle rastergrafik. Med vektorgrafiksystemer er der mulighed for kun at få nogle få farver. Med rastergrafiksystemet er der utallige muligheder for farver.

Uniras kunne fremstille 3D-billeder på skærm og papir, baseret på matematik – i farver og med lyseffekter – for at illustrere f.eks. bjerge og havbunden, og det havde man ikke kunnet før.

Programmerne fra Uniras blev brugt af kunstnere i 2 og 3 dimensioner, olieindustrien, der forsøgte at lokalisere olieforekomster, kemikere til molekylemodeller i 3D, bankfolk til søjlediagrammer og meget andet. Forskellige virksomheder kunne lave smarte præsentationer og markedsundersøgelser på kort og diagrammer.

I Tyskland blev det brugt til valgprognose, også direkte under valget.

Det blev også brugt til at visualisere satellitdata fra fjernmåling, vejrudsigtsbilleder og flymodeller for at gøre det muligt at analysere ydre stressende tryk på fly for at se styrken og designet af konstruktionen.

Produkter

  • Picture Manager
  • Unimap 2000 er designet til analyse og visning af videnskabelige og tekniske data i to, tre eller fire dimensioner, farve eller monokrome billeder.
  • Uniedit 2000 er en grafisk editor, der gør det muligt for brugere at ændre billeder produceret af anden Uniras-software.

Videre udvikling

Uniras gik konkurs i 1993 da ejeren Hafnia A/S løb ind i likviditetsproblemer. Konkursboet blev købt af virksomheden Advanced Visual Systems Inc. (AVS) fra Massachusetts. Flere af AVS's nuværende produkter kan spores tilbage til Uniras.

Kilder