Olivetti

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Olivetti begyndte som en italiensk skrivemaskinfabrikant i 1908 i Torino-kommunen Ivrea i Italien og debuterede med sin første model, Olivetti M1 i 1911, en mekanisk skrivemaskine opfundet af Camillo Olivetti (1868-1943). Olivetti M1 markerede begyndelsen på det industrielle produktionsområde for mekaniske skrivemaskiner i Italien. Olivetti åbnede senere sit første oversøiske produktionsanlæg i 1930, og dens Divisumma elektriske lommeregner var der efter lancering i 1948

Tilbage i 1964 lykkedes det et lille team hos Olivetti at udvikle en af de første rigtige kommercielle programmerbare stationære computere, Programma 101 designet af Pier Giorgio Perotto (1930-2002), der blev en stor kommerciel succes og som af mange blev udnævnt til at være verdens første personlige computer. Udover de fire grundlæggende aritmetiske funktioner (addition, subtraktion, multiplikation og division) indeholdt den også kvadratrod, absolut værdi og brøkdel. Den var endda udstyret med 10 hukommelsesregistre, så den kunne håndtere funktioner som clear, overførsel og udveksling.

Olivetti var berømt for sit industrielle design og fortsatte endda med en stor udstilling på Museum of Modern Art i 1952 med titlen "Olivetti: Design in Industry". En udstilling af produkter, reklamedesign og arkitektur fra denne italienske producent. Formålet med udstillingen var at tilskynde amerikanske industrier til at følge dette selskabs ledelse med at organisere alle de visuelle aspekter af industrien under en enkelt høj smagsstandard. Klart inspireret af de blomstrende designs, der på det tidspunkt kom ud af Italien; såsom mode og bildesign.

Olivetti Logo over tid


Olivetti er stærkt repræsenteret i samlingen i kraft af den samling vi modtog fra Sparekassemuseet.

Sparekassesystemet TP2 som Olivetti lavede sammen med SDC.

Derudover har vi i samlingen bla:

Sjov detalje: Olivettis hulstrimmler havde firkantede huller: