Uniplex

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Uniplex var en kontor-pakke til UNIX-systemer og var udviklet af Uniplex Limited, Hemel Hempstead (UK) i starten af firserne. Programmet blev porteret til alle de populære UNIX-varianter, og kom også til MS-DOS i 1989. Regnecentralen solgte Uniplex til deres RC39 og RC900 systemer. Hos DDE havde de udviklet Supermax Kontorsystemet istedet, og Uniplex blev kun solgt til udenlandske kunder.

Uniplex Limited blev opkøbt af CP Software Group i 1994, og eksisterer stadigvæk, men der er ikke udkommet nye udgaver siden 2007.

Begyndelsen

Uniplex er oprindeligt udviklet af Peter G. Osborn. I slutningen af halvfjerdserne arbejdede han i musikbranchen da computere blev introduceret på kontorene. Det var her han først blev introduceret til tekstbehandling. Da Peter Osborn forlod branchen i 1981, opdagede han at han var blevet afhængig af edb til tekstbehandling. Han købte en CP/M computer med to diskettedrev og 64 KB RAM og udviklede selv en simpel linje-orienteret editor i BASIC således at han kunne fremstille breve og rapporter. Denne editor udviklede sig gradvis til et fuldskærms og menu-styret tekstbehandlingsprogram. Peter Osborn valgte at satse på Unix-markedet da der ikke eksisterede et kontorsoftare her som standardprodukt og Unix have væsentligt mere funktionalitet end CP/M. I 1981 var IBM PCen kun lige kommet på markedet og det var endnu uvist hvor populært den ville blive.

Peter Osborn etablerede virksomheden Redwood International Limited i 1981 til at fremstille og sælge Uniplex. I 1991 blev det først solgt til IMI plc, da det var vokset til 265 ansatte. Osborn forlog firmaet i 1992, hvorefter det blev solgt til CP Software Group i 1994.

Virkemåde

Uniplex starter med en hovedmenu. Når man vælger tekstbehandling kommer man ind på en skærm med to linjer øverst. Den første er statuslinjen, den anden er en lineal, som viser tabulatorstop og margener. Man markerer tekstattributter, som f.eks. fed skrift ved at sætte en markering og en kode foran og bagved den tekst man vil have effekt på.

Ændring af kolonne-bredde, lige højremargen sker ved at man indsætter en ny lineal med ESC-r. Der er ni linealer at vælge imellem, og man kan ændre dem efter behov.

Man kan opsætte instruktioner, som formatterer teksten når den bliver udskrevet. Det gør man med "dot-kommandoer". F.eks. .HE7 fortæller at de næste 7 linjer er sidehoved og skal udskrives på hver side.

Mere information