VEGA mikrocomputer

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Vega Computeren
Vega Computeren

En danskbygget CP/M computer med hele to Zilog Z80 processorer, 2 800k floppy-drev og 64kb ram. Maskinen er fabrikeret af Vega Data A/S, Bystævnevej 7, Ringe i perioden 1981-1982. Maskinen udmærkede sig ved at være i stand til at læse diskette-formater fra mange forskellige CP/M Maskiner.

Maskinen blev udviklet og produceret af civilingeniør (ved Danmarks Tekniske Universitet) Niels Paulin (Niels Peter Skousen Paulin, f. 22 April 1945) og dennes hustru i deres dagligstue i et lejet hus på Sydfyn. Det var således tale om en ægte iværksætter-virksomhed. Print-kortene blev bestykket med komponenter, og sat i kabinetter (som iøvrigt blev fabrikeret af samme leverandør på Sydfyn som Regnecentralen brugte) og solgt direkte til undervisnings institutioner som f.eks. AOF i Odense, men også igennem amterne. Fyens Amt var eksempelvis en stor kunde. Maskinerne blev solgt til 17-18.000 kr stykket - ved storkøb helt ned til 15.000 kr.

Niels blev kandidat i 1977, hvorefter han tog pædagogikum og blev gymnasielærer. Da EDB undervisning skulle introduceres på gymnasierne foreslog Niels' kollegaer ham at producere en computer til skolerne. På daværende tidspunkt var der 3 måneder til skoleårets begyndelse. Det virkede som en umulig opgave, men alligevel lykkedes det at designe og producere de første 50 maskiner og levere dem til skolen inden for tidsfristen.

Eftersom de store virksomheder, primært ICL og Regnecentralen, langsomt overtog markedet, erkendte han at det var tid til at lukke virksomheden ned og stoppede således selv produktionen i tide, således at han ikke brændte inde med et restlager.