DDHFwiki:Tips og tricks

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Wikien er de facto blevet til DDHFs formidling af dansk datahistorie af den simple grund, at det er her fortællingerne er lagt ind, og det er indgangen til genstandssamlingen og bitarkivet.

Nu hvor foreningen skal overbevise potentielle sponsorer om at historien skal bevares er det at foretrække at wiki-artiklerne fremstår nogenlunde ensartede - i særdeleshed for dem, som er af interesse for det generelle publikum.

Vores unikke salgsargument

Når man kigger på artikler i den danske Wikipedia der er relevante til datahistorie, så får man ofte fornemmelsen at forfatteren har forsket i emnet, men ikke oplevet det selv. Som eksempel kan nævnes artiklen for printere. Det er bare en liste over typer. Der er ingen information om i hvilken rækkefølge de blev opfundet og heller ikke hvorfor der var brug for andre typer.

En anden unik egenskab er at vi kan skaffe billedemateriale fra samlingen. Det skal vi udnytte.

Og det sidste argument er at vi ved hvordan det var at programmere i Pascal, COBOL, m.m. Hvordan det var at bruge VMS, CICS og UNIX. Hvordan det var formattere sin tekst i WordStar, WordPerfect, eller med Nroff makroer.

Artikelnavne

Du kan ikke ændre på den første overskrift. Opret artiklen under det navn du gerne vil se som overskrift. Undgå CamelCase. Brug istedet mellemrum. Henvisninger der laves med dobbelt kant-parentes vil få forbogstavet stavet med stort og kun forbogstavet. Husk derfor at checke om det er COBOL eller Cobol. Kun den ene vil linke til den eksisterende artikel.

IT-branchen har for vane at bruge firecifrede tal som produktnavne eller bare numrene 1, 2, osv. I så tilfælde bliver det bedste resultat, hvis du sætter producentnavnet eller varemærket foran. Eksempler: "Intel 4004", "Commodore 64", "Osborne 1", "Apple II". For at være konsekvente gør vi det også for andre produkter. Dvs., "Microsoft Word" og ikke "Word". Husk på at læseren ikke nødvendigvis kender forskellen på "Z80" og "ZX80". Det er nemmere når det er "Zilog Z80" og "Sinclair ZX80". Brug skråstreg når produktet har det. F.eks. "IBM OS/2". Der er ofte forskel på hvad et produkt hedder til daglig og det officielle navn. Prøv at finde ud af hvad producenten brugte. Luxor skriver f.eks. konsekvent "ABC 80" og ikke "ABC80". Hvis produktnavnet er blevet ikonisk, f.eks. "iPod", så lav en omdirigering til det længere navn "Apple iPod". Om ikke så mange år er der ingen der ved hvad en iPod var. Det gælder i princippet for alle produkter, når der er gået nok tid.

Firmanavne

Firmasider oprettes uden ApS, A/S, I/S o.lign. medmindre der er kollision med en anden artikel. Heller ikke noget ala. "... af 1979", hvis firmaet reelt er det samme efter rekonstruktionen. Hvis firmaet har skiftet navn, f.eks. fra Kommunedata til KMD, så lav en omdirigeringsside fra det gamle til det nye. Det gælder dog ikke, hvis det nye navn havde et kort liv eller firmaet blev lagt ind i et større firma. Så ingen Datacentralen -> CSC -> DXC Denmark omdirigeringer. Skriv istedet at X blev opkøbt af Y med link til Ys side. Når du skriver artikler om fortiden, lav en link til det navn firmaet havde på det tidspunkt.

Første afsnit

Det første afsnit bør bruges til en opsummering af emnet og en appetitvækker for at få læseren til at fortsætte. Hvis artiklen har mere end 3 overskrifter, så lægges en indholdsfortegnelse automatisk ind lige før første overskrift. Hvis du finder det nødvendigt at starte artiklen med en ny overskrift, så har du helt klart valgt et forkert artikelnavn! Det er der desværre en del af.

Bemærk også at på mobiltelefoner og tablets vises kun den indledende tekst og overskrifter. Brugeren skal trykke på en overskrift for at folde afsnittet ud. Hvis du starter en artikel med en overskrift, som f.eks. 'Indledning', så vil en mobiltelefonbruger kun se overskrifter.

Links

Undgå at lave et link rundt om ordet "her". Det er arrogant. Læseren skal have en mulighed for at forudsige hvor han/hun lander inden der klikkes. Hvis du ikke kan finde på noget, så skriv navnet på den website du linker til. Eksempel: Få mere at vide på Wikipedia (på engelsk). Dette er bedre: Få mere at vide om Regnecentralen på Wikipedia.

Filer

Hvis et filnavn i fil-databasen kun består af et enkelt ord og suffix, så kan det ikke findes i wiki-sidernes søge-funktion. Man kan kun finde det i Fillisten. Derfor: Når du lægger en fil op, så tilføj en beskrivelse der indeholder de ord du gerne vil have at filen kan findes på. Husk at det generelle publikum også bruger søgningen.

Extensions

EmbedVideo
Der er et udvidelsesmodul på wikien således at vi kan vise videoer inline med <youtube>XYZ</youtube> for YouTube og også fra andre video services.
Udvidelsen er EmbedVideo og manualen er her: https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:EmbedVideo
Cite
Det er muligt at lave fodnoter. Et eksempel kan ses på IBM 308x-serie. Læs mere på https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Cite
MobileFrontend
Den sidste extension sørger for at man kan læse en artikel på en mobiltelefon. Hvis du laver noget usædvanligt, såsom store tabeller, så check sidens visning på din mobil.

Interwiki links

Nu kan man, hvis man vil linke til CVR registeret, skrive [[CVR: 84699012]] og det vil blive vist som CVR: 84699012 med link. Hvis CVR en dag ændrer deres API, så skal vi bare ændre i vores interwiki-tabel og ikke i alle artikler med CVR nummer.

Eksempel på CVR: https://datamuseum.dk/wiki/H.H._Electronic

Den anden makro er dawikipedia. Der er allerede en for engelsk wikipedia: [[wikipedia:CD-ROM]], som laver et link til https://en.wikipedia.org/wiki/CD-ROM. Ny kan man også skrive [[dawikipedia:CD-ROM]] og få et link til https://da.wikipedia.org/wiki/CD-ROM. Bemærk at prefikset også bliver vist i linket og det vil normalt være nødvendigt at skrive en pænere titel som i [[dawikipedia:CD-ROM | CD-ROM]].

Eksempel på Dansk Wikipedia: https://datamuseum.dk/wiki/J%C3%B8rn_Jensen

Der er omkring 50 interwiki makroer. De kan ses i MediaWiki APIen.