DOMUS

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

MUS og efterfølgende DOMUS (Disc Operating Multiprogramming Utility System) var Regnecentralens operativsystem til RC7000 og RC3600 maskinerne.

Filsystem

Filer på harddisken har navne på op til 5 tegn. DOMUS accepterer kun filnavne der starter med et bogstav, fortsættende med bogstaver eller tal. Filerne kan kategoriseres i fire typer:

  • Tekstfiler
  • Relokaliserbare binære filer
  • Absolutte binære filer
  • Datafiler

En disk kan opdeles i units, som kan være en disk, en del af en disk, eller flere diske. Man opretter underkataloger med kommandoen 'SUBCAT'.

Start/stop af programmer

Når DOMUS booter loades drivere, MUSIL-bibliotek og "S" processen. Man skal forestille sig en kommandofortolker, som læser indtastede kommandoer fra konsollen. Denne har altid driver-navnet 'TTY' og kan være en teletype eller en skærmterminal. Når man har tastet en kommando, ser man I/O på konsollen, men TTY driveren er speciel, den kan multiplexe flere programmer ved at man taster CTRL-G. Dermed kommer man tilbage til "S" fortolkeren. Man kan skrive "LIST" for at vise kørende processer, og derefter navnet på den process man vil tale med.

Operatøren kommunikerer med "S" via konsollen. Hvis det genkendes som en S-funktion (BEGIN, BOOT, BREAK, CLEAN, CLEAR, CONNECT, DRIVE, END, FREE, GET, INIT, INT, KILL, LIST, LOAD, RELEASE, START, STOP) så udføres den indbyggede kommando, ellers indlæses programmet fra disk og udføres. S processen er som sådan ikke speciel og man kan sagtens køre et system helt uden, f.eks til indlejrede anvendelser.

COMAL

Hvis maskinen blev brugt til undervisning i COMAL, så var der åbenlyst brug for at have et antal terminaler på, således at mere end én elev kunne arbejde. COMAL blev startet op på konsollen, og derefter er det én COMAL proces, som håndterer alle terminaler. Man skal konfigurere COMAL fortolkeren til at passe til de terminaler den har at arbejde med. Man aktiverer terminalen ved at trykke ESC. Derefter taster man COMAL eller BASIC. Det er samme fortolker. Der er bare et flag, som aktiverer COMAL udvidelserne.

Læs mere

Dataarkæologiske Fund

DOMUS/Reloc-Bin format