Commodore 900

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Commodore 900

Commodore byggede denne prototype UNIX-arbejdsstation/server-computer i samme tidsramme (1984-1985) som deres Amiga og PC-klon. De besluttede derefter, at de kun havde produktionskapacitet til to ud af tre, og Commodore 900 tabte.

Alle de omkring 300-500 prototyper blev tilbagekaldt til destruktion, men på grund af en form for "fejl" kom netop denne maskine, som var udlånt til en yndet kunde i Danmark, aldrig tilbage.

Maskinen dukkede op igen, da dette firma ryddede op i deres kælder og sendte 3 europaller med Commodore-artefakter til Datamuseet.

Beskrivelse

Commodore 900 kommer i to forskellige konfigurationer. Den eneste forskel er grafikkortet og skærmen. "Lavopløsnings"-konfigurationen bruger en IBM PC-kompatibel monokrom skærm og har fire serielle porte til terminaler. "hi-res" konfigurationen bruger en brugerdefineret monokrom skærm med 1024x800 grafisk opløsning og har kun to serielle porte til terminaler. Derudover har maskinen en pc-kompatibel parallelport og et IEEE-488/GPIB-stik.

Den grundlæggende arkitektur er en ret almindelig Zilog Z8001/Z8010-computer, men lagersystemet er unikt, næsten men ikke helt ulig SCSI: En brugerdefineret bridge-chip, MOS8716, tilsluttes Z8000-bussen som en DMA-controller/enhed på den ene side, og til en 40-pin "I/O-bus" på den anden side. Floppy- og harddiskcontrollere tilsluttes denne I/O-bus.

Når en diskoperation ønskes, udlægger Z8001 CPU'en en 8 byte kommandoblok i hovedhukommelsen og sender et interrupt til diskcontrollerne, som så læser anmodningen fra hovedhukommelsen med DMA via MOS8716 chippen. Når transaktionen er afsluttet, afbryder disk-controlleren Z8001 CPU'en efter at have opdateret kommandoblokken med status/fejlinformation.

Operativsystem

Commodore valgte Mark-Williams "Coherent" klon til Commodore 900, som er nogenlunde UNIX System 7, men med et par ændringer og færre funktioner. Operativsystemet leveres på fire floopy diske: Low-res og Hi-res boot, og fælles volumen 2 & 3 med flere programmer.

Brochure

Brochure doneret af Merrill Newel / John Barell / Commodore International Historical Society på facebook media:CBM900_Brochure.pdf

Software

Kryoflux stream files and binary content of the Boot/install floppy disks

Coherent manuals

Manualer doneret af Bo Zimmerman:

Andre websites med Commodore 900 dokumentation:

Mere information