Dantekst

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Dantekst annonce fra februar 1986

Mads Lund udviklede i 1983 et tekstbehandlingssystem som han demonstrerede på Mikrodata det kommende år. Digital ønskede at få programmet porteret til Rainbow 100 maskinen, og en Digital-sælger fandt på navnet Dantekst ud fra sloganet "Køb Dantekst med dit Dankort!". Året efter udkom udgaver til både DEC Rainbow og IBM PC. Det var et af de første danskudviklede produkter af typen. Dette førte til udvikling af en samlet pakke, som havde direkte integration til Damgaard Datas Concorde økonomisystem. Systemet blev markedsført som Danline serien af DTI Software. Derudover blev det solgt til tekniske skoler i Danmark under navnet Comtekst.

Udviklet til en eksamensopgave

Oprindeligt var Mads Lund handelsskolelærer ved Fredericia. Han havde behov for et lille tekstbehandlingssystem til sin computer, en ICL Comet, så han på en let måde kunne indskrive sin hovedopgave om EDB i forbindelse med afslutningen af cand.merc studiet på handelshøjskolen i Århus. Han valgte at udvikle et selv.

Efter afleveringen af hovedopgaven præsenterede Mads Lund systemet til Dansk Totalinformation (DTI), som så store muligheder i det, fordi det adskilte sig positivt fra alle andre hidtil kendte tekstbehandlingssystemer. Programmet blev derefter videreudviklet og tilpasset så det kunne benyttes på mange maskiner fra Commodore 64 til IBM PC.

Det der adskilte Dantekst fra andre tekstbehandlingsprogrammer var systemets brugervenlighed. Der var taget udgangspunkt i at systemet primært ville blive brugt som et brevskrivningsprogram, og til forskel fra andre systemer var der 100% overensstemmelse mellem skærmbillede og den udskrift, der ville komme på papiret. Det betød, at bruger kunne se på skærmen, hvordan brevet ville komme til at se ud med understregninger, afsnit, linje- og orddeling, m.v.

Systemet indeholdte en korrekt grammatisk, dansk orddelingfunktion, en avanceret regnefunktion, spalteinddeling, samt en makrofunktion, som kunne gemme 96 forskellige standardtekster og standardfunktioner.

Dantekst Unikum annonce, Alt om Data, august 1991

Dantekst Unikum

I 1991 lavede Danline en ny udgave af Dantekst, de kaldte Unikum. Det var et MS-DOS program, som overholdte det såkaldte CUA-princip (Common User Access) og betjeningen var derfor næsten identisk med Microsoft Windows. Danline havde simpelthen overført den vindue-baserede CUA-standard til et tekstbaseret miljø inklusive integration med mus. Programmet havde vinduer og dialog-bokse som man kunne ændre størrelse på med musen - men altså i teksttilstand. Dog kunne man, hvis VGA-kortet tillod det, skifte til at have 43 linjers tekst på skærmen.

Hvis man ville se udskriften inden den blev skrevet ud på printeren skiftede programmet til grafik og viste siderne som et grafisk billede med tekst attributter, skrifttyper, billeder osv. Man kunne vælge at se 1, 2, 4 eller 8 sider samtidig. En anden innovation var at man kunne importere billeder fra skanner eller kamera direkte i Dantekst programmet og bearbejde billedet.

Fire måneder senere - i november - lanceredes Microsoft Word 2.0, som kunne vise tekstformatering og grafik mens man indtastede. Det fik salget af Unikum til at stagnere.

Unikum galleri