Nascom

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Reklame for NASCOM 2 fra 1982

Nascom Microcomputers var et datterselskab af NASCO Ltd. På trods af at akronymet stod for North American Semiconductor Company, så var det et britisk firma, der primært beskæftigede sig med import af halvledere og andre elektroniske komponenter fra USA. Ejeren rejste ofte til staterne, og havde set den eksploderende interesse for hobbycomputere derovre. Han valgte derfor at udvikle en britisk computer og kontaktede Chris Shelton for et design.

Nascom 1 kom på markedet i slutningen af 1977. For at holde prisen nede blev den solgt både som byggesæt og færdigsamlet. Dens CPU var en 2 MHz MK3880. Det er en Z80 fremstillet på licens af Mostek. Bundkortet havde 2 KB RAM, hvoraf den ene blev brugt til skærmen. Hvis man ønskede mere RAM skulle man købe et udvidelseskort. Man brugte en kassettebåndoptager til indlæsning af programmer og et TV som skærm. Der fulgte et tastatur med i fuld størrelse. Der var 16 linjer á 48 tegn på skærmen. De havde forventet at sælge 300 - 400 stk. men der kom ordrer ind på 10.000 i løbet af under et år. Importøren i Danmark var PolyData.

Nascom 2

For at løse visse problemer med det oprindelige design blev Nascom 2 lanceret i 1979. Det var en Nascom 1 med mere RAM og indbygget BASIC. Hovedkortet skulle bruge statisk RAM, men på grund af en verdensomspændende mangel blev det nødt at levere kortene med en dyrere dynamisk RAM. Det gjorde, at Nascom fik likviditetsproblemer og blev købt af Lucas Logic i 1981.

Anders Hejlsberg udviklede sin BLS Pascal compiler på en Nascom 2.

Nascom 3

Nascom 3 var grundlæggende en Nascom 2 solgt med et kabinet.

Du kan læse mere på Wikipedia.