PolyData

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Annonce i 1979

Firmaet PolyData ApS blev startet i 1977-78 af en gruppe studerende på DTH. Brugte også navnet Poly-Data microcenter ApS. Adresse: Strandboulevarden 63, 2100 København.

En af aktiviteterne var at videresælge Nascom computere fra Storbritannien i kit form og i en periode Poly 88 computere. Anders Hejlsberg udviklede en Pascal compiler for NASCOM 2, som blev markedsført af PolyData under navnet Blue Label Software Pascal Compiler eller BLS Pascal. Produktet blev porteret til CP/M og solgt som COMPAS Pascal - senere PolyPascal.

Derudover udviklede PolyData (Anders Hejlsberg) også et operativ system for NASCOM kaldet PolyDos.

I 1986 udviklede Poly Soft økonomisystemet Albatros, hvor PolyData står for distributionen. Poly Soft er et søsterselskab, som stadigvæk eksisterer i 2020 under navnet Keybalance A/S.

Informationer fra virksomhedsregisteret

 • 1980
Firmaet PROGRAMHUSET Poly Soft A/S etableres
 • 1982
Poly Data Distribution A/S (A/S65947) etableres:
Bestyrelse: Direktør Flemming Lykke Østergaard (formand), Chefprogrammør Gorm Lykke Østergaard, Direktør Preben Madsen
PolyData Distribution International A/S (A/S151681) etableres:
Bestyrelse: Direktør Preben Madsen (formand), Direktør Flemming Lykke Østergaard, Chefprogrammør Gorm Lykke Østergaard
 • 1985
Poly Tech Finans ApS etableres:
Bestyrelse: Advokat Poul Flemming Hansen (Formand), Chefprogrammør Anders Hejlsberg, Direktør Preben Madsen
Poly Tech Mikrocenter A/S etableres
Bestyrelse: Chefprogrammør Anders Hejlsberg (Formand), Direktør Flemming Lykke Østergaard, Direktør Preben Madsen
 • 1986
Poly Data A/S (Reg-nummer: A/S150675) etableres
Bestyrelse: Direktør Flemming Lykke Østergaard (formand), Chefprogrammør Gorm Lykke Østergaard, Chefprogrammør Anders Hejlsberg, Direktør Preben Madsen
 • 1987
PolyData lancerer den administrative softwarepakke Albatros. Det fejlbehæftede program dræner firmaet for kapital og påvirker de øvrige aktiviteter negativt. På kun otte måneder blev der udsendt tre versioner.
Derudover tabes der 24 millioner på Microcenter-kæden, som skulle sælge PCer og software i et landsdækkende forretningsnet.
Poly Tech Finans ApS skifter navn til Poly Data Finans ApS
Poly Tech Mikrocenter A/S skifter navn til Poly Data Microcenter A/S
 • 1988
Ny adresse: Solvang 4, 3450 Allerød
Poly Data A/S skifter navn til PolyData A/S:
Firmaet PolyData Scandinavia ApS udskilles med Adm. direktør Povl Erik Gedde
Poly Data Microcenter A/S skifter navn til PolyTech A/S. Ny adresse: Gydevang 12, 3450 Allerød. Dets primære produkter er PC software, hvoraf Borland udgør så stor en del at der oprettes et datterselskab ved navn Borland Scandinavia med Preben Madsen som direktør og Rikke Helms som salgschef. Dette firma går konkurs i 1989, og Borland International overtager forretningen.
 • 1989
Udtrådt af bestyrelsen for PolyData A/S: Anders Hejlsberg, Preben Madsen
 • 1990
PolyData Scandinavia ApS: Konkursdekret afsagt 08.02.1990 af skifteretten i Hillerød
PolyData Distribution International A/S: Konkursdekret afsagt 20.04.1990 af skifteretten i Hillerød
Konkursbehandlingen afsluttet 27.06.1990, selskabet opløst.
Det lykkes for Flemming Østergård at beholde ejendomsretten over kildeteksten til Albatros-programmerne.
 • 1991
PolyData A/S skifter navn til DAPO INVEST A/S
PolySoft skifter navn til Atomic Software A/S.
DAPO INVEST A/S skifter navn til PAMAMO TRADING A/S
PolyData Scandinavia ApS går konkurs. Behandlingen afsluttet 22.03.1991, selskabet opløst.
PolyTech A/S går konkurs. Behandlingen afsluttet 15.06.1993, selskabet opløst.
 • 1993
PAMAMO TRADING A/S opløses

Fortælling

Af: Joakim Soya (og jeg håber at andre kan bidrage - det er jo en WIKI).

Polydata blev startet af en gruppe studerende (faktisk var vi en "onkelgruppe") på det daværende DTH i ca. 77-78. Jeg husker de første møder, hvor vi blandt andet diskuterede firmanavnet - et der var på tale var "Sun" - men det var allerede optaget. Vi endte på poly data, ud fra en ide om at være "mangesidet" og så var vi jo på "polyteknisk" læreanstalt.

Ihvertfald fik vi registreret "Polydata ApS" - på min bopæl - (Gadevangen 9, 2800) og faktisk kom der ret kort tid herefter en IBM sælger på min adresse der ville af med nogle printere... de har nok haft snuden nede i Statstidende eller tilsvarende. APS kapitalen blev skaffet med "sikkerhed" i vores studielån... eller noget i den retning.

Der var - som jeg husker det - ikke en forretningside, men mindst 2!

 • Skaf billige computere fra udlandet (a'la Commodore PET, IMSAI 8080....) og sælg til computer-entusiaster som postordre. Se bl.a. Commodore Data A/S.
 • Levér samlede systemer til specifikke brancher.

For mit vedkommende tog studierne (og andre aktiviteter) på dette tidspunkt lidt hårdt fat i min tid, og der var også opstået en "kerne" gruppe i bestyrelsen - som havde stemmer nok til at bestemme. Ihvertfald blev der lejet en butik på Strandbulevarden, og jeg blev indkaldt til indretning - jeg husker tydeligt en pilrådden dørkarm og nogle hvidmalede træklodser der skulle limes op på facaden - og danne navnet "POLYDATA".

På leverandørsiden havde (Flemming Ø - vistnok) skaffet kontakt til "Polymorphic Systems" der leverede nogle INTEL baserede CPM maskiner, med indbygget Basic. Jeg brugte en del tid på at finde ud af hvad man kunne med sådan en - tydeligst står fejlmeddelelsen "UPS - BASIC GOOFED!" - som fra tid til anden dukkede op - der var helt klart behov for en ny oversætter - men den historie må andre skrive.

Et stykke tid senere kom jeg ind i Strandbulevarden og så, at der var stablet NASCOM computere op på lageret - jeg var vist også blevet "servicechef" (reparere og svare på spørgsmål). Her slutter min "PolyData" deltagelse, jeg fik udbetalt resterne af min andel og blev "skrevet" ud af APS.