Borland

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Borlands lokation på Rådhusstræde 1, København

Virksomheden Borland International startede i Danmark i 1979 under navnet Midas ApS af Niels Alex Jensen. Virksomheden importerede bl.a. personlige computere, som blev sat sammen med software til en kontorløsning. I forbindelse hermed havde Midas opfundet programmet WordIndex i 1980, som de forsøgte at finde distributører til på CP/M-82 konferencen. Niels fik det råd, at det ville få mere gennemslagskraft, hvis der stod et internationalt firma bag. Niels tog rådet og oprettede et firma i Irland i 1982 ved at overtage et tomt skuffeselskab, som allerede var sat op af en sagfører. Det tomme firma hed 'Borland Ltd'. Senere blev firmaet flyttet til USA, men det beholdte sine udviklingsaktiviteter i Danmark. Den danske afdeling havde ansvar for udvikling og vedligehold af SideKick, SideKick+, SuperKey, og visse moduler til Quattro (regneark). Den var også involveret i de meget tidlige aktiviteter omkring applikationer til IBMs (i Boca Raton) nye OS/2, som blev udviklet sammen med Microsoft. Det holdt ikke. Microsoft gik som bekendt sine egne veje i parallel og udviklede Windows NT.

Borland flytter til USA

Fra adressen i Dublin blev programmerne Borland MenuMaster og WordIndex markedsført på postordre under navnet Borland International og via forhandlere. Virksomheden har ikke megen succes og løber straks ind i store økonomiske problemer. Philippe Kahn blev hyret i 1983 til at markedsføre produkterne i USA. Kahn er nødt til at ændre navnet på sit konsulentfirma MIT (Market In Time) på grund af stærkt pres fra MIT (Massachusetts Institute of Technology), som truer med sagsanlæg. Så den 2. maj 1983 blev Borland International oprettet i Scotts Valley, CA med Philippe Kahn som CEO og President. Borland ApS blev derefter etableret i København. Det var ejet af Niels Alex Jensen, Mogens Glad (software arkitekt), Lars Frid Nielsen (programmør) og Ole Henriksen (technical writer).

Kahn fik sidenhen (i 1985 eller 1986) bestemmende aktiemajoritet i firmaet og Borland ApS i Rådhusstræde blev et 100% ejet datterselskab. Borland International blev introduceret på Børsen i London i 1987. Siden blev Borland Inc. også registreret i Delaware og introduceret på Nasdaq omkring 1989.

Niels Alex Jensen forlod Borland i 1987 for at starte virksomheden Jensen and Partners International. I 1989 annoncerede Borland at de ville fokusere på objekt-orienterede produkter i USA og lukkede derefter udviklingsaktiviteterne i Danmark og Frankrig. De vigtigste medarbejdere (inkl. Henrik Maegaard og Lars Frid Nielsen) flyttede til Scotts Valley. Samme år oprettedes Borland Scandinavia ApS i Allerød som en salgs- og marketingsafdeling med Rikke Helms som direktør. Indtil det tidspunkt havde PolyData stået for salg og marketing.

Borland International omstrukturerede i slutningen af 1994, hvormed de afskedigede en stor del af arbejdsstyrken på verdensplan og lukkede datterselskabet i Allerød. Philippe Kahn sagde op som direktør i januar 1995, men forblev i bestyrelsen indtil november 1996. Derefter blev Del Yocam ansat som både direktør og formand for bestyrelsen.

I april 1998 annoncerede Borland International, Inc. at det havde skiftet navn til Inprise Corporation. Det var formodentlig meningen at ændringen skulle forbedre firmaets image, men det virkede ikke, og i 2001 ændres navnet til Borland Software Corporation.

I 2009 blev Borland opkøbt af Micro Focus.

Frank Borland

I USA så man de første år kun en salgsorganisation, og undrede sig over at der tilsyneladende ikke fandtes en udviklingsafdeling. Derfor opfandt Philippe Kahn sin fantom-programmør Frank Borland, som det påstods havde lavet alle Borlands programmer. Til firmaets store fester og receptioner hyrede man en skuespiller til at spille den lidt gale, men elskelige og excentriske Frank Borland. Man holdt det som en hemmelighed de første mange år, hvem der havde udviklet Turbo Pascal og SideKick. Selvom der oprettedes et officielt datterselskab på Rådhusstræde 1 i København i slutningen af 1982, er det først i 1985, at det optræder i Kraks vejviser.

Udvalgte Produkter

Adresser

Borland Limited, Irland

69 Upper Georges Street
Dun Laoghaire
Dublin, Republic of Ireland
Phone 1 80 2514

Borland International, USA

4807 Scotts Valley Drive
Scotts Valley
California

Mere information