Prolog

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Prolog er et logikprogrammeringssprog, som har sin oprindelse i en matematisk afhandling fra 1965. Den første officielle version af sproget Prolog blev udviklet i 1973 af Alain Comerauer på universitetet i Marseille. Selv om det i princippet er et generelt sprog, så er det mest effektivt til logisk udledning, og er ikke særligt populært. Det fik dog stærk opmærksomhed i 1982 og et halvt årti frem da Japan valgte sproget til deres Femte Generation Projekt. Et dansk firma udviklede, hvad der skulle blive til den mest populære Prolog til personlige computere.

Micro-Prolog

Micro-Prolog er en dialekt af Prolog, som oprindelig blev skrevet til mikrocomputere. De første versioner blev udviklet ved Imperial College London af Frank McCabe og Richard Ennals mellem 1979 og 1980. Der blev lavet 8-bit udgaver til adskillige computere, såsom ZX Spectrum, Commodore 64, BBC Micro, MSX familien, Apple II og der blev også fremstillet en CP/M udgave. Disse var markedsført af det Britiske firma LPA Ltd (Logic Programming Associates Limited).

SkoleProlog, PC-Prolog og Turbo Prolog

I 1982 udviklede Lektor Tom Østerby, Institut for Datateknik (ID), DTH, en Prolog fortolker. På baggrund af dette arbejde udviklede Jørhen Fisher Nielson og Heri Norfjeld i 1983-1984 en Prolog oversætter med hurtigere kørselstider. Disse resultater er senere blevet efterfulgt af tre studerende på DTH - Jon Hoffman, Leo Jensen og Finn Grønskov - som satte sig sammen for at lave deres eksamensprojekt med at udvikle et oversættersystem til mikrodatamater.

I foråret 1984 lå programmet færdigt, og efter eksamen dannede de tre studerende deres eget firma ved navn Prolog Development Center, eller PDC. Deres første produkt var 'SkoleProlog', som blev beskrevet i Piccolinien årgang 1985 nr. 5 og Alt om Data nummer 5/86. Derefter lancerede de PC-Prolog i foråret 1986.

Borland, som før har købt danske oversættere med Turbo Pascal indgik en aftale med PDC i 1986 om at sælge PC-Prolog under navnet TurboProlog for 99 USD. Senere lancerede virksomheden PDC-Prolog i 1989 og Visual Prolog.

PDC A/S eksisterer den dag i dag og er beliggende i Brøndby.

Skal undersøges: Det ser ud til at PDC opkøbte konkursboet efter UniCOMAL, da dette navn optræder som binavn i CVR fra 1992.

Se også