Turbo Pascal

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Borlands første Turbo Pascal annonce i Byte

Meget udbredt Pascal compiler, udviklet af Anders Hejlsberg og solgt af Borland. Turbo Pascal er oprindeligt udviklet under navnet COMPAS Pascal, og havde samme kildetekst i mange år.

Udgaver

Version 1.0

Den første udgivelse i november 1983 var baseret på COMPAS version 3.02, hvor Borland i samarbejde med PolyData forbedrede editoren og gjorde det muligt at bryde CP/M-86's 64 kb begrænsning med overlays. Editorens tast-sekvenser blev sat til WordStar, men brugeren kunne ændre dette med installationsprogrammet. Kommandofortolkeren i COMPAS skriver bare en prompt (>>). Nu kom der en simpel visning af kommandoer og status. Under CP/M er det også nødvendigt at konfigurere hvilken terminal der er koblet til.

De følgende billeder er lavet på en Piccoline emulator med dansk (ISO-646-DK) tegnsæt:

Version 2.0

Den næste version udkom i maj 1984. Der er nu et API for tekst-baserede vinduer. Overlay er blevet nemmere at bruge med overlay nøgleordet. Der er kommet grafik, lyd og farver for IBM PC platformen og understøttelse af 8087 co-processor.

Version 3.0

Udkom i 1985. Mere effektiv kodegenerering og skildpadde-grafik. Man kan nu eksekvere et program med argumenter.

Version 4.0

Udkom februar 1988. Første gang med de ikoniske blå menuer. Der er nu også en mulighed for at oversætte fra kommando-linjen istedet for at skulle gøre det inde fra IDE'en. Dermed kan man laver kompileringsskript eller bruge 'make'. Der er kommet programbiblioteker kaldet 'units', som kan indlemmes med 'uses' i Pascal kildeteksten. Derudover genererer Turbo Pascal nu .EXE filer istedet for .COM, så det nu er muligt at lave større programmer end 64 KB.

Version 5.0

Udkom november 1988. Support for 80386 CPUen.

Version 5.5

Objekt-orienteret Pascal, som blev introduceret i 1989. Softwaren blev også solgt i en dansksproget udgave hvor installation og hjælpe-tekster var oversat.

Version 6.0

Udkom i 1990. Denne udgave inkluderede en inline assembler. Indtil da kunne man kun indlægge maskinkode ved at angive det som en sekvens af tal.

Version 7.0

Udkom i 1992. Fra og med denne udgave leverede Borland to udgaver. Turbo Pascal var til forbrugermarkedet og kun til MS-DOS. Borland Pascal var til professionelle og man kunne skrive programmer til det nye Windows 3.0 med biblioteket ObjectWindows.

Mere information