OP systemet

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

En gang i 70’erne udviklede Regnecentralen et oplysningssystem til JTAS (Jydsk Telefon-Aktieselskab). Systemet blev kaldt OP-systemet. Det skulle benyttes af de telefondamer, som besvarede forespørgsler om telefonnumre fra kunderne.

Systemet blev udviklet til datamaskinerne RC4000 og RC3500.

Systemet indeholdt en del teknisk raffinerede løsninger. Databasen med oplysninger om telefonabonnenternes navne, adresser og telefonnumre var organiseret på en (mig ukendt) snedig måde, som gjorde søgningerne meget hurtige. Desuden benyttede man sig af en såkaldt fonetisk søgning, således at man fik samme søgeresultat uanset man søgte efter ’Smidt’ og ’Schmidt’, hvilket jo er meget praktisk – man var fri for at spørge kunden om den præcise stavemåde, som kunden måske ikke kendte.

En gang jeg var på besøg i Århus-afdelingen, traf jeg Jørgen Zachariasen, som viste mig noget, som vist var en prototype af OP-systemet.

Der var flere interessante detaljer, som fangede min interesse.

Terminalerne var af en meget speciel type (lavet af Regnecentralen naturligvis) med et flot skarpkantet design, der var som en kasketskygge ud over skærmen. Skærmkabinettet var af metal. Hen over skærmen (et katodestrålerør, naturligvis) var der en mærkelig anti-refleks belægning, som bestod af et meget fint net af metaltråd. Skærmen var forbundet med RC3500 via et coaxialkabel, og al skærmlogik lå i RC3500, så skærmen var kun et ’dumt’ fjernsyn.

Tastaturet var separat, og havde ingen forbindelse til skærmen. Jeg ved ikke hvordan det var forbundet til RC3500. Hvad der blev tastet gik direkte til RC3500, som også skulle sørge for at skrive ekko af det indtastede ud på skærmen.

Så vidt jeg husker blev systemet også solgt til en amerikansk telefonselskab, samt til et i mellemøsten, Oman.

RC Informationssystem

I november 1986 annoncerede Regnecentralen, at de havde videreudviklet OP systemet til arkivering af personoplysninger, rapporter, breve, bøger tidsskrifter m.m. Det var designet som en "black-box" løsning, som var meget enkel at betjene. Systemet baserede sig på anvendelsen af RC's RC8000 Compact. Arkivering af information kunne foregå helt ustruktureret, idet oplysninger kunne lægges ind i vilkårlig orden. Genfinfing af information kunne ske ved fritekstsøgning og der kunne søges på vilkårlige ord (eller dele af et ord) i en tekst. Søgesproget var Common Command Language (CCL), som var almindelig brugt i en række informationsdatabaser. Foruden programmer til generering af databasen var der bl.a. et tekstbehandlingsmodul, et elektronisk postsystem og et udskriftmodul til sortering og udskrivning af informationer. Systemet blev solgt til bl.a. Jydsk Telefon, SID, Ålborg Universitetsbibliotek og Statsbiblioteket. RC Informationssystemet blev solgt til en pris på 250.000 kr.