WordPerfect

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
WordPerfect 5.0

WordPerfect blev udviklet under kontrakt til Bringham Young University i 1979 på en Data General. Satellite System International (SSI) fik lov til at sælge den under WordPerfect navnet i 1980. Den første MS-DOS udgave kom i 1982. Denne udgave var en af de første, som fuldt ud udnyttede IBM PCens muligheder for at have mere RAM end de forudgående CP/M maskiner. WordPerfect blev det dominerende tekstbehandlingssystem fra midten af firserne og til begyndelsen af halvfemserne, hvor Windows 3 blev populært. Som et MS-DOS baseret program kunne det ikke konkurrere med Microsoft Word.

WordPerfect gjorde udstrakt brug af funktionstasterne F1 til F12 øverst på tastaturet. Det var helt almindeligt at have et stykke pap monteret oven over disse taster med forklaring på deres funktioner i programmet.

I forhold til WordStar, som de fleste migrerede fra, repræsenterede WordPerfect en kraftig forøgelse i funktionalitet. Man kunne bruge forskellige skrifttyper og størrelser, tospaltet skrift, automatiske indholdsfortegnelser og indeks m.m.

Men der var også nogle betydelige mangler. Der var ikke noget koncept om afsnits-typer. Det er bare almindelig tekst, som brugeren så giver en større skrifttype, centrerer osv. efter eget ønske. Hvis man beslutter at alle overskrifter skal have en anden skriftstørrelse, så skal man manuelt ændre samtlige relevant linjer i dokumentet. Man kan ikke bare ændre overskrift-stilen, og se det slå igennem i hele dokumentet. Begrebet om stilark eksisterer ikke.

Wordperfect 5.1

WordPerfect 5.1

WordPerfect opnåede sin største udbredelse med version 5.1, som blev lanceret i november 1989. Det var den første udgave med pull-down menuer. Der var også en grafisk 'Vis udskrift' således at man kunne se hvordan dokumentet ville blive printet på den printer man havde tilkoblet inden man brugte papir.

WordPerfect 5.1 for Windows

Version 5.1 udkom lige inden Microsoft skiftede alverdens PC'er til grafisk brugergrænseflade med Windows 3.0 i 1990. Deres Microsoft Word blev en alvorlig konkurrent til WP 5.1's DOS program og den største udfordrer til WordPerfect's markedsdominans. Svaret var WordPerfect for Windows i 1991. Det var totalt nyskrevet og brugte WordPerfect 5.1 formatet. I installationen kunne man vælge om man ville om programmet skulle arbejde med CUA (Common User Access), og dermed MS-Windows, kompatible taster eller med WordPerfect 5.1 kompatible taster. Dette var selvfølgelig for at lette overgangen for de eksisterende brugere.

Softwarepakken var meget forsinket i forhold den oprindelige annoncering da den blev lanceret i 1991, og havde en del skavanker. Man kunne se tekst og grafik sammen på skærmen men ikke i ægte WYSIWYG. Derudover havde programmet alvorlige stabilitetsproblemer og blev aldrig populært. Brugerne skiftede til Microsoft Word.

Billeder