DASK

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

DASK - Danmarks første datamaskine

Et af DASK-skabene på DTM 29.september 2007

DASK var Danmarks første computer. Udviklingen af DASK startede i 1953, da nogle danske ingeniører tog til Stockholm for at følge arbejdet med konstruktion og programmering af dens forbillede, den svenske computer BESK. DASK blev under betegnelsen elektronhjerne første gang præsenteret for offentligheden ved en demonstration i Forum i september 1957 og blev et par år senere for alvor offentlig kendt, da den ved folketingsvalget i 1960 blev brugt til at forudsige og analysere valgresultatet (se Folketingsvalg). DASK lignede i sin konstruktion sine to forbilleder, IAS computeren ved Princeton University og BESK i Stockholm. DASK var baseret på radiorør (ca. 2500 stk.) og havde et ganske enkelt maskinsprog. Senere blev en ALGOL-oversætter implementeret. Dens arbejdslager bestod af et ferritkernelager på kun ca. 5 Kbyte, som blev udvidet med 5 Kbyte ROM med rutiner til Algol-systemet. Arbejdslageret var suppleret med et baggrundslager, et tromlelager med kapacitet ca. 40 Kbyte. Indlæsningen af data foregik på papirhulstrimmel, udlæsningen på papirhulstrimmel eller på elektrisk skrivemaskine. I 1958 blev der koblet en enhed til DASK, så hulkort kunne bruges både til ind- og uddata. I årene 1959-60 blev der endvidere etableret tilslutninger til fire magnetbåndstationer. DASK fungerede i ca. 10 år som servicecentermaskine og til udviklingsopgaver. Den blev demonteret i 1967. Dele af DASK, der i sin helhed fyldte en hel spisestue og vejede 3,5 t, kan ses på Teknisk Museum i Helsingør.

Proveniens: Her mangler historier/kilder til de DASK-dele, vi (og DTM) har.


Forhistorie

Iflg fodnoten på side 466 i denne artikel i BSTJ: https://archive.org/details/bstj35-2-421 præsenterede Neovius et resultat af en simulering udført på BESK på denne konference: https://itc-conference.org/congresses/itc1.html i København i juni 1955.

Problemet er matematisk besværligt (se artiklen) men utroligt vigtigt for dimensioneringen af linier mellem automatiske telefoncentraler. BESK simulerede 262144 (= 2^18) opkald hvor typiske manuelle eller hulkort baserede simuleringer kun omfattede 3000-10000 opkald.

Forbindelsen til KTAS's interesse i DASK findes måske her?

Hardware

Software

Foredrag

Læs mere