Sinclair ZX81

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Sinclair ZX81

ZX81 var en hjemmecomputer som blev fremstillet af Sinclair i England fra 1981 til 1984. ZX81 var efterfølgeren til Sinclair ZX80, og kan betragtes som en videreudvikling af den og kunne for eksempel håndtere decimaltal og gemme programmer på kassettebånd.

Hvor ZX80 havde 4 Kilobyte ROM, havde ZX81 8 Kilobyte ROM med BASIC og 30 ekstra funktioner, blandt andet instruktioner til udskrift på printer. Den havde kun 1 Kilobyte RAM, hvoraf en del blev brugt til skærmen. Man kunne købe en 16 Kilobyte RAM-pakke som ekstraudstyr. Tastaturet var membran-typen uden egentlige knapper. Det betød at det var langsommeligt at taste på. For at gøre det nemmere var de reserverede ord i BASIC lagt ind som kontekst-følsomme forvalg. Dvs., når man havde tastet linje-nummeret i sin næste programlinje og man trykkede på "P", så læste computeren det som kommandoen "PRINT".

Takket være et integreret kredsløb kunne det samlede antal chips reduceres til 4, hvor ZX80 bestod af 21. Resultatet var at ZX81 var ca. £30 billigere end ZX80. ZX81 havde også fået et løft i form af et designet sort kabinet i ABS-plastik, men tastaturet var stadig ret dårligt, så der dukkede hurtigt mange alternative tastaturer op på markedet.

ZX81 kunne betjenes i to tilstande, SLOW og FAST. FAST-tilstanden, som var den eneste tilgængelige tilstand på ZX80, genopfriskede først skærmen når systemet havde afsluttet beregningen, hvilket resulterede i en ubehagelig skærmflimmer. Det var dog nyttigt når man skulle lave en masse regnestykker uden at skulle se, hvad der skete undervejs. SLOW-tilstanden, som faktisk var ret langsom, opførte sig som alle andre andre computere, og opdaterede hele tiden skærmen.

ZX81 indeholdt kun fire hovedchips: ROM, Z80A CPU, 1 K RAM og en Ferranti specialfremstillet chip. Maskinen blev samlet af Timex Corporation på deres skotske fabrik. Denne computer var en stor succes i Europa i begyndelsen af 80'erne. Den var billig og mange mennesker, der nu arbejder med moderne pc'er eller Mac'er, tog deres første skridt på en ZX81.

Et meget stort udvalg af ydre enheder blev udviklet til denne computer, blandt dem: 3,5" floppy disk enheder, højopløsnings-grafikkort, RC232 eller Centronics-interfaces, RAM udvidelser osv. En populær tilføjelse var udskiftningstastaturer, f.eks. mekaniske taster, der sad fast over membrantastaturet. Andre involverede at flytte indmaden fra ZX81'eren ind i et nyt kabinet med et "rigtigt" tastatur.

Desværre var strømforsyningen ikke særlig stabil, så "fejl" var almindelige, hvilket resulterede i en systemnulstilling og tab af timer med omhyggelig kodning.

ZX81 blev solgt i Danmark af ZX-data fra begyndelsen af 1982.

Timex Sinclair 1000 - fremstillet i Portugal

Timex Sinclair 1000

Timex er et amerikansk selskab, som mest er kendt for deres produktion af armbåndsure. De har dog også fremstillet kameraer og computerdele på kontraktbasis for andre virksomheder. Overkapacitet på deres fabrik førte til Timex' aftale med Sinclair om at fremstille ZX81-computeren på fabrikken i Dundee, Skotland, og senere også i Portugal. Som en del af aftalen havde Timex mulighed for at markedsføre ZX81 under eget navn, når salget af Sinclair ZX81 i USA oversteg 500.000 enheder. Det skete i 1982, og Timex lancerede Timex Sinclair 1000. De solgte 600.000 enheder på bare de første tre måneder, hvilket sikrede svimlende 25 procent af det samlede amerikanske hjemmecomputermarked på det tidspunkt.