RC4000

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
RC4000 anlæg på Tapeten i Ballerup.

Begyndelsen på RC4000 var en kontrakt mellem Haldor Topsøe og Regnecentralen om levering af en kæmpemæssig datalogger til en kunstgødningsfabrik i Pulawy i Polen. Heraf dets fokus på realtidsprocesser og monitor kontrolprogrammet. Efter dets færdiggørelse i 1967 blev det hurtigt videreudviklet til et generelt computer system. Charles Simonyi blev tilknyttet Pulawy-projektet da han kom til Danmark og blev ansat på Regnecentralen.

Hardware

Den allerførste RC4000 indeholdt en magnetisk tromle som sin eneste lagerenhed. En tromle (192 kBytes) var også inkluderet i de senere RC4000-systemer, men det primære backinglager var magnetisk "skivet" disklager. Der blev brugt CDC Disk Storage Moduler; i de tidlige dage en type med 6 MBytes kapacitet (RC433); senere blev et 54 MBytes (RC4819) drev standard. Sidstnævnte blev tilsluttet via en RC-fremstillet Disk File Controller (DFC403), der var i stand til at forbinde op til 6 drev til RC4000.

Magnetiske båndstationer var den meget brugte Ampex TM7, navngivet RC747 (7-spor) og RC749 (9-spor) af RC.

RC4000 Line Printer (RC610) blev leveret af Data Products - en 1000 LPM tromleprinter, der vejer omkring 400 kg. RC designede controllerelektronikken, der var indbygget i printeren. "Printerkablet" på RC4000 er simpelthen en forlængelse af den interne lavhastigheds I/O-datakanal.

Hulkort var et must på den tid. Kortlæseren (RC405) kom fra CDC. En ekstern 3-faset transformer var nødvendig for at konvertere den europæiske 3x380V netspænding til de 3x160V, der kræves af denne amerikansk fremstillede periferiudstyr (andre perifere enheder blev leveret i europæiske versioner af deres leverandører).

Andre perifere enheder omfattede en grafisk plotter, forskellige grafiske displays og selvfølgelig udstyr dedikeret til processtyringsapplikationer (analog og digital I/O osv.).

Til tilslutning af terminaler gennem asynkrone RS232 forbindelser blev der udviklet en såkaldt telemultiplexer (TMX). TMX'en indeholdt 16 "lavhastigheds"-kanaler til teletypeterminal og lignende. Fra begyndelsen var den maksimale datahastighed 200 Baud, men heldigvis kunne de tilgængelige datahastigheder nemt ændres ved en simpel omkonfigurering af ledningerne i TMXen. Datahastigheder så høje som 4800 Baud er opnået på lavhastighedskanalerne. TMX inkluderede også 4 "medium speed" kanaler, specificeret for datahastigheder op til 2400 Baud. Disse kanaler var hovedsageligt beregnet til blokorienteret, synkron kommunikation og var ikke særlig anvendelige i forbindelse med normale dataterminaler.

Tidlige artikler

Pulawy projektet og processtyring

Manualer

RC4000 simulator

Henrik Jacobsen skrev en RC4000 simulator i begyndelsen af 1990'erne. Det er en "virtuel" simulator, forstået sådan at den ikke simulerer RC4000's fysiske opbygning, men efterligner de logiske funktioner. Hensigten var at udvikle et værktøj som kunne erstatte en RC8000, med brug af datidens hardware; derfor er der gjort meget for at hastighedsoptimere koden. Det lykkedes; på en 486/66MHz PC er hastigheden af den simulerede RC4000/RC8000 ca. det dobbelte af en RC8000/55.

DTU's personaleadministrative system blev i flere år sidst i 1990'erne afviklet på RC4000 simulatoren, med nogle RC8000 specifikke tilføjelser.

Simulatoren kører under MS-DOS og benytter VCPI (Virtual Control Program Interface). Det sidste har gjort det ret problematisk at afvikle simulatoren på nyere PC-systemer med MS-Windows (endsige *nix). Med de nyere virtualiseringsteknikker som findes i PC hardware, og de forskellige "virtual box" værktøjer, er det så blevet muligt at bruge simulatoren på maskiner med et moderne styresystem - Linux, eller de nyeste udgaver af MS-Windows.

Forhåbentlig kommer her inden længe en eller flere færdige installationspakker til disse miljøer. Indtil da må man selv skaffe sig de rette VCPI-omgivelser - f.eks. ved hjælp af VirtualBox og FreeDos. Eller bare studere kildeteksten.

Bredere artikler