Teledata

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Teledata hovedmenu i 1990

Telefonselskaberne KTAS, JTAS, FKT og P&T gik sammen i starten af firserne om at etablere en Videotex tjeneste. Det startede som et forsøg den 27. marts 1982 i henholdsvis Silkeborg og Lyngby-Tårbæk kommune, hvor man ville forsøge at give borgerne mulighed for nyheds- og informationssøgning ved hjælp af EDB. Man skulle bruge sit TV, en telefonlinje og en boks med tastatur, hvormed man kunne sende kommandoer og modtage skærmbilleder på 24 linjer á 40 tegn. Det var yderligere muligt at koble op med en mikrocomputer, et 1200/75 baud modem og en emulator til Prestel protokollen. Under forsøget blev der opstillet 100 TV sæt i private hjem, 75 i virksomheder, og 25 på biblioteker, hospitaler og skoler.

Efter forsøgsperiodens afslutning i 1984 blev det tilgængeligt for alle. Umiddelbart efter gik Christian Rovsing A/S, som havde leveret infrastrukturen, konkurs[1]. Dermed var det ikke muligt at udbygge tjenesten nævneværdigt i en længere periode.

Teledata nettet, Datatid 1991

Tjenester

Hovedmængden af indholdet på Teledata kan beskrives som følger:

  1. Køreplaner, flyafgange og rejser
  2. Børs og valutakurser, erhvervsinformation
  3. Fagbog dvs. annoncer
  4. Telelex, der er et udpluk af Gyldendals 2-binds leksikon
  5. Orientering fra offentlige instanser
  6. Forbrugervejledning
  7. Spil og anden underholdning
  8. Varebestilling (ikke med betaling)
  9. Meddelelser (mail) brugerne imellem
  10. Gennemstilling til eksterne databaser

Systemet kørte ovenpå Paxnet[2] - et pakkekoblet X.25 netværk. Brugerne ringede op til Datapak med modem, og blev stillet igennem til Teledatas hovedmenu. Her kunne vælges en ekstern informationsbase, som blev kontaktet over X.25 protokollen.

Relancering og forbedringer

I 1988 skete der en ny lancering med PC og 9600 baud modem. Officiel start 7. april 1988. Tjenesten brugte Btx, Prestel og ASCII formaterne. Man kunne bruge en dedikeret Videotex terminal eller en PC med Videotex emulering.

I 1991 kom der en aftale i stand med France Telecom således at Minitels tjenester var tilgængelige gennem Teledata. Selvfølgelig var de fleste af Minitel tjenesterne på fransk, men mange kunne også findes på andre sprog. Mest almindelige alternativsprog var engelsk, men bl.a. tysk og spansk var også at finde flere steder. Samme år blev grafikken fjernet, og menuerne forenklet for at gøre tjenesten hurtigere at bruge. Der blev også gjort et forsøg med en tjeneste ved navn Erotica, der udelukkende henvender sig til voksne, frisindede mennesker. Den blev hurtigt den 4. mest populære database, på trods af en opkaldspris på 2 kr. Det holdt dog mindre end et år.

Nedlukning

Fra 1989 til afslutningen var der en langsom vækst fra 4.400 til 6.000 brugere. Af disse kunne 80% kategoriseres som professionelle og 20% private. Der var 1.500 eksterne databaser i "nettet", hvoraf de fleste kunne kontaktes udenom Teledata. Flere af databaseudbyderne trak sig efterhånden ud og etablerede egne modem-løsninger. De kunne dermed lave en tjeneste, der var hurtigere og ikke skulle begrænses til 40 kolonners tekst.

Efter 11 år blev Teledata lukket den 30. september 1993, og dagen efter lanceredes afløseren, Diatel. Teledata kom til at koste telefonselskaberne mindst 150 millioner kr. - eller 25.000 per bruger i dets levetid.

Kilder

  • Ny Elektronik, april 1989
  • Alt om Data, nr. 8, 1990
  • Datatid, nr. 5 & 7, 1990

  1. Domesticating the World Wide Webs of information and communication technology, 1998
  2. Paxnet af Bent Bæk Jensen og Ole Brun Madsen - side 184