C64 scenen

Commodore 64 (1982)

Verdens bedst sælgende Personlige Computer 

Commodore 64 kom på markedet i 1982, og blev hurtigt den bedst sælgende, enkelte computer med et samlet salg frem til 1994, der anslås til mellem 12.5 og 17 millioner enheder. Den store succes skyldtes unikke egenskaber, den lave pris samt ikke mindst, at C64’eren også blev solgt gennem detailhandlen.

Der blev udviklet ca. 10.000 software pakker til C64 og systemet lever i bedste velgående den dag i dag, som graferne neden for viser. Ud over de kommercielle software firmaer fandtes og findes der også en såkaldt C64 scene. Den er ikke-kommerciel, og består af personer og grupper af personer som:

  • demonstrerer deres færdigheder mht. visuelle effekter, musik, design samt hardware tricks i såkaldte demo´er
  • demonstrerer deres færdigheder mht. fjernelse af kopibeskyttelse fra kommercielle udgivelser, såkaldte cracks

Personer fra C64-scenen blev ofte hvervet af kommercielle virksomheder, som havde set deres færdigheder i demo´er og ville anvende disse til udvikling af f.eks. spil. I dagens Danmark kan man sammenligne en C64 demo (demonstration) med en hjemmeside – hvis den er smart eller flot, kan man være heldig at blive kontaktet af en virksomhed, som ønsker at købe en hjemmeside med tilsvarende design tilpasset virksomhedens behov.

Nedenstående kurver viser aktiviteten over årene på hele den internationale scene for så vidt angår antal afholdte arrangementer omkring C64 (events) samt antal udgivelser til C64 (releases).