Referat fra DASKs fødselsdag

Den 13. februar 2008 var det nøjagtig 50 år siden DASK blev officielt indviet, og i den anledning holdt foreningen et møde på historisk grund på toppen af Valby Bakke. Til den mere formelle del af festen fik vi lov at benytte Carlsberg Forskningscenters auditorium i en bygning, der ligger næsten på Bjerregårdsvej 5, hvor DASK stod.. Efter nogle foredrag gik de 150 deltagere tværs over Gamle Carlsberg Vej til Husbryggeriet Jacobsen til en hyggestund med spisning, øl-bar og lidt mere underholdning.

Finn Verner Nielsen indledte mødet med bl.a. at vise et par TV-klip fra indvielsen i 1958, hvor man ser Jørn Jensen demonstrere kørsel af et DASK-program. Ingemar Dahlstrand fra Lunds Universitet underholdt med minder om samarbejdet mellem edb-pionererne i Sverige og Danmark, der både omfattede materiel- og programmel-udvikling. Jakob Krarup, DIKU, fortalte om, hvordan han som studerende blev ansat på Regnecentralen allerede i 1958 og hurtigt blev grebet af operationsanalyse under Aage Melbyes ægide. Endelig berettede Peter Naur om, hvordan han som purung astronom udførte omfattende beregninger på Edsac i Cambridge og hvordan hans erfaringer derfra bidrog til udviklingen omkring DASK.

Festen i Husbryggeriet begyndte med et musikstykke med tilknytning til edb. I 1980 bad fire musikalske dataloger komponisten Svend S. Schultz om at skrive et stykke over temaet E-D-B. Det blev til en lille rondo for to fløjter, cello og klaver. Rondo over E-D-B blev spillet af Peter Naur, Nils Andersen, Aage Melbye og Christian Gram. Senere fremlagde Finn Verner Nielsen visionen om det kommende datamuseum, hvor foreningen med professionel arkitekthjælp har fået lavet et prospekt, der skal bruges ved fund-raising for museet. Foreningen modtog flere gaver, bl.a. en check fra Ballerups borgmester, og professor Niels I. Meyer overrakte en af de allerførste transistorer produceret i Danmark.

På mødet blev der fotograferet livligt, se Poul-Henning Kamps og Erik Trudsø Jespersens billeder fra den 13. februar.