Velkommen til Dansk Datahistorisk Forening

Niels Ivar Bech, Willy Heise, Bent Scharøe Petersen og H. B. Hansen arbejder med DASK på Regnecentralen, 1957.

Datahistorisk Forening, DDHF, indsamler, registrerer og bevarer udstyr og dokumenter fra den danske data-udvikling.

Vores samling rummer en enestående dokumentation af den danske IT-histore fra 1957, som ikke findes i dette omfang andre steder Danmark. Vi har maskiner, manualer, brochurer, litteratur, arkivalier og naturligvis den gamle software, som vi indlæser i vores bitarkiv, så det bliver bevaret for eftertiden.

Det unikke ved foreningen er de mange frivillige, som holder de gamle maskiner kørende, så historien kan opleves og ikke bare beskues.

Vi er ved at flytte størstedelen af vores samling i magasin og etablere et nyt værksted og samlingssted for foreningens aktive medlemmer.

Hvis du er interesseret i at blive medlem, kan du melde dig ind her: Bliv medlem

Vi søger aktuelt flere virksomhedsmedlemmer, så vi kan få den nødvendige økonomi til at bevare samlingen, da den aktuelle opmagasinering er omkostningsfuld. Foreningen tilbyder tilgengæld virksomhederne en række fordele. Se gerne vores opfordring: Bliv virksomhedsmedlem af Dansk Datahistorisk Forening. Der er også andre medlemsmuligheder for firmaer – se her: Medlemsmuligheder

I vores lokaler på Tapeten, som Ballerup Kommune velvilligt stiller til rådighed, forventer vi i 2022 at etablere et mikromuseum, med rundvisning efter aftale og betaling for ikke-medlemmer. Hold øje med hjemmesiden. Vores ambitioner er større end et mikromuseum, men vi må tage et skridt ad gangen. Dansk IT producerede i 2019 en lille serie om foreningen og datahistorien, der blev filmet i vores lokaler i Ballerup. Se den første: https://www.youtube.com/watch?v=UnDTh8qnJ2Y – og måske de øvrige 5?

Vi bidrager også med udleje af udstyr til mange film- og tv-produktioner. Kontakt info@datamuseum.dk for mere information – men gerne i god tid, da mange af vores effekter er på magasin.

DDHF Wiki er vores digitale museum og her kan du gå på opdagelse og søge oplysninger om datahistorien i Danmark. Vi har meget omkring pionerfirmaerne Regnecentralen, Chr. Rovsing og Dansk Data Elektronik, men også meget andet fra ind- og udland. Wiki’en viser med historiske billeder og artikler, hvilken fantastisk udvikling der er sket siden 1957, hvor Danmark fik sin første datamaskine DASK. Der er billeder og dokumenter, der beskriver menneskene bag udviklingen og alle de effekter, foreningen har samlet, både maskiner og programmer. Hvis du er medlem af DDHF, kan du logge ind på DDHF Wiki og selv være med til at bidrage til den danske datahistorie.

Klikker du på Foreningen, kan du finde mere om dens formål og aktiviteter. Der er omtale af foreningens møder, og der er lister over udgivelser, foreningen har lavet – både hæfter om historiske emner og DVD’er fra møder, hvor nogle af it-pionererne optræder.


Protektorer

Dr. Charles Simonyi

Dr. Charles Simonyi er født i Budapest i Ungarn. Hans far var professor ved universitetet, og der havde den unge Charles først lært at programmere den russiske Ural computer. Senere havde han ved selvstudier lært sig at programmere den avancerede danske datamaskine GIER, som han havde stiftet bekendtskab med ved en RC udstilling i Budapest.

Læs mere her.

Dir. Niels Zibrandtsen er som entreprenør stifter af det familieejede investeringsselskab, Zibra A/S. Han var en af de markante spillere i 1990’erne, da det danske tele-monopol blev brudt og vejen banet for at skabe nye forretninger baseret på innovative telekommunikationsløsninger og evnen til at eksekvere.

Læs mere her.


Firmamedlemmer